måndag 24 oktober 2016

Stig in från mörkret

För att ingen ska behöva stå ensam ute i novembermörkret har Blanca tillsammans med Litteraturcentrum Uppsala planerat i en poesikväll den 9 november.

Foto:Stina Rosén
Kvällens fokus kommer att vara Harry Martinson.

Martinson föddes 1904 i Blekinge och blev tidigt föräldralös och utackorderad som fosterbarn i socknen. Han gick till sjöss som sjuttonåring och reste runt hela jorden. En lungsjukdom tvingade honom att gå iland för gott efter sju år och han levde ett kringflackande liv inte olikt en luffare i några år.
Martinson debuterade i augusti 1927 med dikten "Sanningssökare" i tidningen Arbetaren. Han medverkade i antologin Fem unga 1929 och samma år kom bokdebuten med diktsamlingen Spökskepp. Han fick sitt genombrott med diktsamlingen Nomad 1931.

Foto: Harald Borgström
Han blev ledamot av Svenska akademien 1949 och under sitt liv belönades han med många olika utmärkelser, däribland De Nios pris (1938), SvD:s litteraturpris (1944), Bellmanspriset (1951 och 1962), Litteraturfrämjandets stora pris (1955) och Nobelpriset 1974 tillsammans med Eyvind Johnson.
Martinsons poesi innehåller innerliga naturstycken, stingande tidssatir och en rymdfararpoesi som i lysande symboler beskriver nutidsmänniskans och diktens situation. Ömsinta och självkritiska barndomsskildringar, exotiskt färgade sjömansminnen samt naturimpressioner pendlande mellan mikroskopiskt exakt detaljiakttagelse och hisnande kosmiska perspektiv.
(Källa: http://www.albertbonniersforlag.se)

Foto: Filip Backström
Välkomna in i värmen och gemenskapen på Teater Blanca och upplev vår tolkning av ännu en stor poet.